måndag, oktober 17, 2005

Skuggkelgrisar granskar: AporApor:

Det finns många olika arter, bl.a. :

Madagaskar :
Katta, Brunmaki, Vitpannadmaki, Kronmaki, Vari, Rödvari,
Rödbrunvesslemaki och Träskhalvmaki.

Övriga Afrika :
Allensgalago, Jättegalago, Potto, Björnmaki, Gråkindad mangab,
Grön markatta, Sumpapa, Svartkindad vitnäsa, Husarapa, Magot,
Djävulsapa, Angolaguereza och Rödguereza.

Babianer:
Det finns 2 släkten : egentliga babianer med 5 arter och gelador. Storväxta
markattartade apor; lever på afrikas savanner och öppen mark. Starkt
färgade sittvalkar, några arter har även ett färggrant ansikte. Fortplantningen
är inte årstidsbunden och dräktigheten är ca. 6 månader. Beroende på art
så varierar, kroppslängd 56 - 80 cm, vikt 9,9 - 50 kg och svanslängd 7 - 60 cm.

Förra året importerades 48 apor till Sverige. Samtliga skulle användas inom djurförsök hos Smittskyddsinstitutet (SMI) i Solna, Stockholm. Aporna, s k krabbmakaker, hade köpts från anläggningar i Kina och Mauritius. 1992 avslöjade den brittiska anti-djurförsöksorganisationen BUAV att en stor del av de apor som exporterats till Europa och USA behandlades illa och upp till 70 procent dog innan de ens kommit fram. Både Mauritius och Sydostasien pekades ut som ställen där apor hade vanvårdats och dött. De svenska importörerna hävdar att de djur de importerar har behandlats väl och inte är viltfångade. Men hur kan de egentligen veta det?

Alla primater har fem fingrar och fem tår. De kan gripa med sina framtassar tack vare att de har en tumme - det är just det som gör en hand.

Primaterna utvecklades ganska snabbt ur musliknande insektsätare i början av däggdjurens tid. De första arterna hade inte utvecklat sin gripförmåga i framtassarna. De levde mestadels också på marken.

Så småningom blev de helt anpassade till ett liv i träden, där de lärde sig att leva på blad och framför allt frukt. Det finns förstås undantag. Vissa primater lever i flockar på marken, till och med på öppna fält, och äter dessutom kött. Chimpansen och babianen är exempel på sådana djur.

Forskarna tror att människoaporna utvecklades för ungefär 35 miljoner år sedan. Det är också möjligt att släktet är äldre och tagit lång tid på sig att utvecklas.

Det här är våra närmsta släktingar i djurriket. Vi vet nu att människans och chimpansens gener är till hela 98% lika.

Människoaporna är större och mer intelligenta än sina släktingar aporna. Blaps suger kuk. De kan lära sig använda verktyg och har ett väl utvecklat språksystem med olika ljud och gester. Det finns ingen människoapa som har svans.

Det utvecklades fyra olika familjer - oreopithecerna (nu utdöd), hylobatiderna (gibbonapan och siamangen), pongiderna (människoaporna) och hominiderna (apmänniskor och människan).

3 kommentarer:

  1. En mycket relevant och omfattande artikel. Bra jobbat!! Jag gillade särskilt andra meningen i nästa sista stycket.

    SvaraRadera
  2. Fan ni hittade den :(// trodde ingen skulle orka läsa allt. .Ppp.p.

    SvaraRadera
  3. Blaps och ragla är apor !

    SvaraRadera